Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Εγκατάσταση Φ/Β συστήματος με σύμμαχο την τράπεζα».

Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να εγκαταστήσω ένα σύστημα Φ/Β σε στέγη. Για αυτό εξέτασα τις δυνατότητες χρηματοδότησης του από Τράπεζα. Τα σλόγκαν των τραπεζών του τύπου "η πιο ασφαλής επένδυση με σύμμαχο τον ήλιο" κ.α, με έκαναν να καταλάβω ότι παντού τελικά υπάρχουν σύμμαχοι και δεν το γνώριζα. Είναι πραγματικά αστείο και λυπηρό ταυτόχρονα, πως ο κόσμος έχει καλλιεργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Ευτυχώς σημαντικό ποσοστό του κόσμου είναι υποψιασμένο και δεν πατάει την μπανανόφλουδα. Από την άλλη υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου και μέσα σε αυτούς και συνάδελφοι μηχανικοί που το παρουσιάζουν ως μία τεράστια ευκαιρία επένδυσης. Ένα από τα πολλά διαφημιστικά φυλλάδια εταιρίας έλεγε ''Πραγματοποιήστε την επένδυσή σας σήμερα, με πολύ απλές διαδικασίες και αρχίστε να πληρώνεστε από τη ΔΕΗ για 25 χρόνια! Και όλα αυτά, ακόμα κι αν δεν έχετε το απαραίτητο κεφάλαιο, μέσω ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων με προνομιακά επιτόκια και μεγάλη ευκολία απόκτησης". Φοβερό ακούγεται.


Για την Ιστορία το συνολικό Κόστος Εγκατάστασης ανά εγκατεστημένο Watt είναι 4.000-4.200€. Άρα για 10 kw από 40.000 έως 42.000
Για τα 10 kw η τράπεζα δίνει δάνειο 45.000 για 20 χρόνια και το αποπληρώνει κανείς σε 40 περίπου εξαμηνιαίες δόσεις των 2.150 €, με 7,00% επιτόκιο. Αν και δεν γίνεται προσημείωση ακινήτου, γίνεται μία έκθεση εκτίμησης του ακινήτου. Υποψιάζεται κανείς τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής της δόσης του δανείου. Στην λήξη του δανείου τελικά φτάνει να έχει πληρώσει κανείς 40*2.150= 86.000€. Σχεδόν το διπλάσιο και απόλυτα εγγυημένο.
Τα συστήματα Φ/Β για την Βόρεια Ελλάδα αποδίδουν 1.125kWh/kWp/έτος*10kW =11.250 kWh/έτος, που αντιστοιχεί σε 11.250*0,55€ = 6.200€ ετήσια έσοδα. Στην πραγματικότητα είναι κοντά στα 5.500€ γιατί δεν έχουμε πάντα ιδανικούς προσανατολισμούς, έχουμε αυξημένα έξοδα συντήρησης μετά από κάποιο χρόνο, δεν έχουμε συνεχή λειτουργία του συστήματος, χρησιμοποιούνται μη ποιοτικά υλικά κατασκευής κ.α. Επιπλέον η τιμή της kWh μετά το 2011 θα πάρει την κατηφόρα, ενώ η απόδοση του συστήματος πέφτει με την πάροδο των χρόνων.(Στα πρώτα 10 χρόνια 10%, ενώ στα 10 επόμενα μέχρι και 20%)
Άρα το κέρδος του πελάτη είναι 5.500-4.300=1.200€ τον χρόνο δηλαδή 1200*20=24.000 σε σύνολο 20 ετών. Και όχι εγγυημένο.
Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι το σύστημα Φ/Β θα αποδίδει το ίδιο καλά για όλα τα χρόνια ή τι θα συμβεί αν η Ελλάδα πιάσει τον στόχο σε ΑΠΕ που έχει θέσει ή αν στην ΔΕΗ αλλάξει το διοικητικό καθεστώς; Αξίζει κανείς να βάλει συνιδιοκτήτη του σπιτιού του μία τράπεζα ή να υποθηκεύσει το σπίτι του;
Εγώ λέω όχι.
Μπορεί κάποιος να θεωρήσει όλα τα παραπάνω υπερβολικά. Εγώ θα του απαντήσω, ότι όσο και αν αυτό είναι εις βάρος μας και εννοώ τους μηχανικούς, οφείλουμε να προστατεύουμε τον κόσμο και να του κάνουμε γνωστά όλα αυτά που του κρύβουν εσκεμμένα κάποιοι για αυτή την «τόσο μεγάλη ευκαιρία».
Χόης Στυλιανός
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου