Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σκοπεύουν στην ασυδοσία

Σκοπεύουν στην ασυδοσία…

….Όσοι βάλλουν κατά του συστήματος ελέγχου των αμοιβών των μηχανικών.

Η αποδοχή αμοιβών και προϋπολογισμών εξόφθαλμα χαμηλότερων οδηγεί σε στρεβλώσεις, με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των έργων, στην ασφάλεια και την ποιότητά τους, καθώς και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το ‘Κλειστό’ Επάγγελμα του Μηχανικού και η Κατάργηση των Ελαχίστων Αμοιβών.

Πράγματι, σε πολλά κράτη δεν υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές, υπάρχει , όμως, οργανωμένο σύστημα παραγωγής έργων (δημόσιων και ιδιωτικών), υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος μελετών και στελεχωμένες υπηρεσίες, υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχουν όλα αυτά για τα οποία διαχρονικά, κουραστικά και επίμονα διεκδικούμε ως τεχνικός κόσμος και ως παράταξη ειδικότερα, και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Μπορεί να το ασκήσει οποιοσδήποτε έχει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οποιαδήποτε σύγκριση με άλλα κράτη δεν θα πρέπει να γίνεται σε επιμέρους θέματα, αλλά στο σύνολο των συντελεστών παραγωγής των έργων.

Λοιπόν, νηφάλια και υπεύθυνα, και παρ’όλη την πίεση των «ειδικών συνθηκών» που βρισκόμαστε, ας δούμε την πραγματικότητα.

Φανταστείτε την άναρχη και χαοτική κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα μας, όταν δεν έχουμε διασφαλισμένο σύστημα παραγωγής έργων, όταν δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες προδιαγραφές, όταν μελέτες και επιβλέψεις αναλαμβάνονται από άτομα με αμφίβολη ακαδημαική και επιστημονική κατάρτιση, όταν….., όταν…..

Δυστυχώς σήμερα, το μόνο που εγγυάται η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, είναι η απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού, η αύξηση των φαινομένων κερδοσκοπίας και κακής ποιότητας έργων, και η εισαγωγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικά προσόντα, γνώσεις και ικανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου