Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η θέση μου για τις Αμοιβές Μελετών Ιδιωτικών Έργων

Κατά την άποψή μου το Τ.Ε.Ε. θα έπρεπε να κρατήσει διαφορετική θέση σε ότι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών στις μελέτες ιδιωτικών έργων.

Από ότι φαίνεται το θέμα προέκυψε από την επιδίωξη της Τρόικας να μειώσει το κόστος έναρξης-αδειοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Πράγματι, οι αμοιβές μελετών που απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και πολύ περισσότερο για τις μεγάλες βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες είναι υπέρογκες. Ακόμη και για τις οικοδομικές επιχειρήσεις η καταβολή ενός μεγάλου ποσού πριν ακόμη από τις εργασίες ανέγερσης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Είναι άλλωστε γνωστό (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) ότι για την ανάληψη μιας τέτοιας μελέτης οι εκπτώσεις που κάνουν οι μελετητές σε σχέση με τις ελάχιστες νόμιμες αμοινές φτάνουν σε ποσοστά της τάξης του 50%.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι από το ποσό που πληρώνουν ο ξενοδόχος, ο βιομήχανος, ο βιοτέχνης ή ακόμη και ο εργολάβος οικοδομών το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στον ΦΠΑ, στους φόρους του μελετητή, στις εισφορές και τελικά στο Κράτος, ενώ η αμοιβή του μελετητή καταντάει εκ των πραγμάτων πολύ πολύ μικτρότερη από αυτήν που ορίζεται από το Νόμο.

Αντιθέτως, οι αμοιβές των μελετών για τις συνήθεις μικροκατασκευές είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον όγκο της δουλειάς που απαιτείται. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται για μία ισόγεια κατοικία 60τ.μ. είναι περίπου ο ίδιος με αυτόν ενός βιοτεχνικού κτιρίου 600τ.μ., οι αμοιβές τους ωστόσο διαφέρουν πάρα πολύ.

Επομένως είναι άποψή μου ότι το ΤΕΕ θα έπρεπε να έχει από μόνο του προτείνει, πριν ακόμη τεθεί το θέμα αυτό από την Τρόικα, την αναπροσαρμογή των αμοιβών μελετών ιδιωτικών έργων. Η αναπροσαρμογή θα μπορούσε να γίνει μειώνοντας κλιμακωτά τις τιμές των συντελεστών υπολογισμού των αμοιβών για μεγάλες κατασκευές, π.χ. για κτίρια>2000τ.μ. μείωση των ελάχιστων αμοιβών στο 40% των σημερινών, για κτίρια>1000τ.μ. μείωση στο 55%, για κτίρια>500τ.μ. μείωση στο 70% και αυξάνοντας επίσης κλιμακωτά τις τιμές των συντελεστών υπολογισμού για τις μικρές κατασκευές, π.χ. για κτίρια<100τ.μ. αύξηση 150%.

Με τον τρόπο αυτό: (i) θα διατηρούνταν το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών, (ii) θα γίνονταν εκλογίκευση των σημερινών ελάχιστων αμοιβών προς τις πραγματικές τιμές που τελικά καθορίζει η αγορά και (iii) θα βοηθούνταν οι επενδύσεις σε μια περίοδο που πρέπει πάσει θυσία να μειωθεί το κόστος δημιουργίας των επιχειρήσεων και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, αναρωτιέμαι τώρα θυμήθηκε το ΤΕΕ ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μελέτες ιδιωτικών έργων? Τόσο καιρό δεν βλέπει τι γίνεται? (α) Μεγάλα γραφεία μελετών κάνουν υπέρογκες εκπτώσεις προκειμένου να πάρουν τις δουλειές αυτές. (β) Δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν σε μελέτες αποστερώντας εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, διακινώντας παράλληλα μαύρο χρήμα. (γ) Γραφεία ολόκληρα δουλεύουν έχοντας στις Πολεοδομίες και τις Επιτροπές ελέγχου συγγενείς τους ή χρηματίζοντας "φίλους" που τους εξυπηρετούν. Για όλα αυτά δεν έχει θέση το ΤΕΕ? Ας λύνονταν πρώτα τα προβλήματα αυτά και πιστεύω δεν θα είχε κανείς πρόβλημα αν μειώνονταν οι ελάχιστες αμοιβές για τα μεγάλα οικοδομικά έργα. Και μην ξεχνάτε, η συντρηπτική πληοψηφία των μηχανικών δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με μελέτη μεγάλου οικοδομικού έργου.

Τιμοσίδης Δημήτρης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου